torsdag 8 november 2012

Tjuvstart

Det stora julbaket har startat idag. Jag hade tänkt att för en enda gångs skull vara ute i god tid och slippa stressa med allt jag vill hinna med. Jag känner visserligen att det är liiite tidigt. Men vad gör det? Inhandlade saffran igår och körde igång med skorpor idag. Av erfarenhet vet jag att jag måste baka dessa minst en gång till om vi ska få njuta av dem på julafton. Kan också tillägga att jag gjort dubbel sats idag.

Receptet kommer från Leila Lindholms bok a piece of cake.




Saffransskorpor (1 sats)



100 g smör

1 g saffran
2 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl sötmandel


Smält smöret med saffran och häll över i en bunke. Rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med sötmandel och vänd ner det i bunken. 




Forma till tre längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. 





Grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 25 minuter. Ta ut plåten och skär längderna i centimetertjocka skivor.





 Sänk temperaturen på ugnen till 125 grader och torka skorporna ca 15 minuter.


HETA TIPS! Jag har bakat dessa några gånger nu och irriterar mig alltid på hur skorporna ofta trasar sönder när jag skivar längderna. Jag brukar numera hacka sötmandeln grovt i matberedare ( då ramlar den inte ur skorporna) och alltid skiva längderna riktigt snett. 

Idag bakade jag dubbel sats och för att få plats med allt i ugnen använde jag mig av varmluften. På så vis kan man ju ha fler plåtar. Tänk bara på att sänka temperaturen något eftersom ugnen får så mycket mer fräs!

Vad har ni på er att-göra-före-jul-lista?

//M

2 kommentarer:

  1. Skorporna har jag också tänkt att jag ska göra innan jul. De är ju så väldans goda :)

    SvaraRadera